DA LI ZNATE KADA JE NASTALA PRVA PIZZA?

DA LI ZNATE KADA JE NASTALA PRVA PIZZA?

Legenda kaže da je prva pizza nastala 1889. godine, kada je italijanski kralj Umberto I naručio od lokalne picerije “Brandi” da napravi jela za proslavu posete Napulju. Pizza majstori Rafael Espozito i Marija Brandi su između ostalih delicija napravili i pizzu u bojama italijanske zastave sa sosom od paradajza, mocarela sirom i listovima bosiljka, posebno posvećenu Kraljici Margariti. Njihovo kulinarsko remek delo je prihvaćeno sa oduševljenjem i ta pizza je ne samo do dan danas poznata kao pizza Margarita, već je i preteča svih pizza, i standard za napolitansku pizzu. Pizza napolitana se smatra kraljevskom, ne samo zbog toga što je napravljena u čast kraljice, već i zbog toga što je za obuku pizzaiuola potrebno vrhunsko umeće i talenat, a obuka traje nekoliko godina.

Tradicija pravog recepta i prave pizze napolitane se u piceriji Brandi već devet generacija prenosi sa kolena na koleno. Upravo na mestu postanka ove slavne pizze i kod potomaka originalnih tvoraca obučavao se Goran Abramović, glavni pizzaiuolo PIETRE. Goran je već trideset godina pizza majstor sa zavidnim iskustvom u zemlji i inostranstvu, a posle obuke u “Brandi” prezentovao je Beogradu pravi način pravljenja pizze napolitane 2009. godine. Bilo je potrebno malo vremena da sugrađani otkriju zašto je ova pizza posebna i smatrana vrhunskim kulinarskim umetničkim delom, ali je sada najprepoznatljivija vrsta pizze kod nas.

Goran je zvanično predstavio udruženje pizzaioula Beogradu 2015. godine, i stavio Beograd na svetsku mapu Napuljske asocijacije koja daje sertifikat o kvalitetu, kako sastojaka koje uvozimo iz Italije tako i procesa pravljenja same pizze. Inače, zvanično udruženje pizza majstora Associazione Pizzaiuoli Napoletani (APN) svake godine održava takmičenje pizza majstora i dodeljuje sertifikate restoranima koji ispunjavaju visoke standarde za spremanje originalne Pizze Napolitana. PIETRA ima tu čast i ponos da je jedna od par pizzerija u Srbiji koja poseduje zvanični sertfikat ove ustanove.

Iako danas postoji više vrsta pizza: Pizza Romana, Detroit Pizza, New York Style Pizza, Sicilijanska, klasična ili kalifornijska – koje se razlikuju po vrsti testa ili sastojcima i načinima pečenja – jedino napolitanska pizza ima zaštitni sertifikat o geografskom poreklu (2009.), a recept i majstore umetnosti pravljenja pizze UNESKO je 2017. godine uvrstio u globalno zaštićeno kulturno nasleđe.